Som nok den kendteste vinregion i Tyskland står Mosel med sine mange stejle vinmarker (ca. 40% af vinregionen). Kendt for sine Riesling og skiferjordbund dyrkes Mosels vinområder af cirka 2.850 vinbønder, med vingårde på en gennensmitlig størrelse af 3 hektar. Mosel vinmarksareal er 8.536 hektar og underindeles i de seks områder: Moseltor, Obermosel, Saar, Ruwertal, Bernkastel (ofte refereret til som Middel Mosel) og Cochem Slot (ofte refereret til som Terrase-Mosel).
Mosel-regionen anses som Tysklands ældste vinregion. Langs floden Mosel og dens bifloder Saar og Ruwer har vindyrkning været yndet helt tilbage til oldtiden, hvor keltere og romere dominerede i området. Efter Cæsars erobring af Mosel som følge af Gallerkrigen, bosatte romerne sig. Dette skete omkring år 50 fvt. Byen Augusta Treverorum blev grundlagt, hvad der i dag kendes som byen Trier. Med de mange nye beboer i området begyndte en efterspørgsel på vin, og det blev startskuddet for vinproduktionen i Mosel. Det vides, at kelterne, der allerede boede i området allerede fra år 500 fvt. har anset vin som en luksusvare, men der er intet bevis, der underbygger, at de selv dyrkede vin i området.
Efter romerriget overtog klostrene i området vindyrkningen og i den europæiske højmiddelalder bragte
Cisterciensermunke deres viden om vindyrkning med sig fra Bourgogne til Mosel.
Vinturisme præger nu til dags Mosel i høj grad, ikke mindst danske turister. Men dette allerede i start 1800-tallet begyndte en vinturisme at forme sig i området. Især engelske kunstnere var tiltrukket af Mosels dramatiske landskab og selvfølgelig gode vine. Blandt andet har kunstneren William Turner malet flere malerier, der nu hænger på
National Gallery i London. Også den tyske poet Goethe besøgte området og blev inspireret i sine skriftlige værker.
I slutningen af 1800-tallet var Rielsing-vine fra Mosel nogle af de dyreste i vereden og de bedste blev solgte til langt over prisen af topvine fra Bourgogne. Rieslingerne blev serveret på fine restauranter og kongelige hoffer.
Efter Anden Verdenskrig kom der en kæmpe efterspørgsel på søde hvidvine og ligesom resten af Tyskland begyndte en masseproduktion af billig sød vin. I denne periode gik vinmarkarealet i Mosel fra 7.500 hektar i slut 50'erne til 12.400 hektar i slutningen af 80'erne!
Mosel ligger primært i dalområde, hvilket beskytter vinmarkerne og gør klimaet varmt. Desuden absorbere skiferjorden solens varme i løbet af dagen og frigiver det igen om natten. Også flodernes bruges til at reflektere sollys op på vinmarkerne, der hjælper til at give varme til planterne.
Stejle vinmarker præger vinregionen og den stejleste vinmark i verden findes her: Calmont, der har en hældning på op til 68 grader. Omkring 40% af vinmarkerne i Moselregionen ligger på stejle skråninger. Vinmarker med en hældning på mere end 30 grader, betegnes som stejl.
Dette betyder, at markarbejdet for vinbønderne er særdeles anstrengende. Her kan man ikke gøre brug af maskiner. Næsten alle druer må høstes ved håndkraft. Desuden dyrkes vinstokkene således, at hver enkel stok manuelt må bindes op til deres egen træpæl og efter vinteren må vinbønder visse steder endda bære skiferjord tilbage op på markerne efter vinterregnen har skyllet det ned.
Størstedelen af druerne dyrket i Mosel er grønne druer, faktisk omkring 91%. Riesling er den mest dyrkede druesort med sine 62%. Derefter er Müller-Thurgau (Rivaner) og den gamle druesort Elbling de mest dyrkede.
Det milde klima gør, at druerne har en lang vegetationsperiode og sådan får druerne lov til at udvikle sig og skabe koncentrerede vine.
Især mineralske, frugtbetonede hvidvine med moderat alkohol er kendetegnende for Mosel.
Senhøstede vine med restsødme kan også dyrkes flot her. Af samme grund går mange af dessertvinene fra Mosel stadig for høje priser nu til dags. Ikke mindst på vinauktioner.
Mosel-regionen har en imponerende liste af vinproducenter, der har opnået international anerkendelse. Nogle af de mest betydningsfulde inkluderer.
Dr. Loosen - Producentens Hjemmeside
En anerkendt vingård, der er kendt for sine Riesling-vine af høj kvalitet. Dr. Loosen har en lang historie og en passion for bæredygtighed.
Weingut Fritz Haag - Producentens Hjemmeside
Importeret af Sigurd Müller Vinhandel
Dette familieejede vingård er berømt for deres Riesling-vine med sublim balance og kompleksitet.
J.J. Prüm - Producentens Hjemmeside
En legendarisk vingård, der har skabt nogle af Mosels mest ikoniske vine og har en dedikation til at opretholde traditionelle produktionsmetoder.
Egon Müller - Producentens Hjemmeside
En pioner inden for Mosel-vin, Egon Müller har skabt nogle af de mest eftertragtede og dyrebare Riesling-vine i verden.
Reichsgraf von Kesselstatt - Producentens Hjemmeside
Med en historie, der går tilbage til det 14. århundrede, er denne vingård kendt for sin kompromisløse søgen efter kvalitet.
Disse producenter og mange andre i Mosel-regionen har spillet en afgørende rolle i at definere kvaliteten og karakteren af Mosels vine og har bidraget til at etablere regionen som et vigtigt navn inden for tysk vinproduktion.
Mosel vinregionen er et magisk sted, hvor historie, klima og vinproducenter mødes for at skabe nogle af verdens mest værdifulde og smagfulde vine. Uanset om du er en vinentusiast eller blot søger at udforske den skønhed og kultur, der findes i Mosel-dalen, er denne region en oplevelse, der vil efterlade dig fortryllet.
Mosel vinregionen er en perle i verdens vinverden, der fejrer historie, klima og engagement for kvalitet. De stejle skråninger langs floden Mosel, det kølige klima og de berømte vinproducenter gør det til et must-visit sted for vinelskere. Dyk ned i Mosels magi ved at udforske dens historie og smage på nogle af verdens fineste vine.
Tyske Vindage er arrangeret af:
Jan Eggers og Solveig Streyffert
Uncorkmywine
CVR 38509462
FØLG OS PÅ
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes
Contents on this page might be generated with the help of Chat GPT.